Ingrediente cheie:
• Ceara de soia sau ceara de palmier pentru lumanari
• Ulei parfumat sau ulei esential
• Fitiluri
• Colorant ceara
• Recipiente
Articole suplimentare:
• Aragaz sau sursă de căldură pentru a topi ceara
• Recipient din inox pentru a topi ceara
• Lingurita sau lingura din inox pentru a amesteca ceara
• Termometru pentru ceara
• Pistol cu silicon pentru lipit fitiluri
• Cântar pentru ceara
Pregătirea
Înainte de a începe fabricarea lumânărilor, este important să vă pregătiți spațiul, mai ales că lucrul cu ceară poate fi destul de dezordonat! Asigurați-vă că aveți o suprafață plană curată pe care să lucrați, mutând tot ceea ce nu doriți să fie atins de ceară. De asemenea, asigurați-vă că aveți recipientele și fitilurile pregatite, deoarece procesul poate merge mult mai rapid decât v-ați putea aștepta inițial.
Cântărește / măsoară câtă ceară ai nevoie. Pentru acest exemplu, folosim 160g pentru a umple un pahar de 200ml.
SFAT: Dacă nu sunteți sigur de câtă ceară aveți nevoie, umpleți-vă recipientul cu apă și turnați-l într-un vas de măsurare, apoi măsurați cantitatea de apă pe care o conține recipientul în ml. Scadeti 20% din această sumă, ceea ce vă lasă aproximativ cu cantitatea de ceară pe care o reține recipientul în grame.
Topirea cerii
Folosind tehnica „Bain Marie” puneti un vas cu apa pe foc. Adaugati ceara dvs. acum măsurată în vasul de inox pe care il veti introduce in interiorul vasului cu apa. Încălziți ceara la 70 ° C amestecând ușor. Nu depășiți 80 ° C. Durează nu mai mult de 10 – 15 minute pentru a se topi.
Pregătiti recipientele
În timp ce ceara se topește, spălați recipientele în apă fierbinte, asigurați-vă că nu există obiecte străine în interior și uscati-le complet. Asigurați-vă că sunt lăsate pe o suprafață plană.
Pregătiți fitilurile
Puneti putin silicon pe suportul fitilului, apoi așezați fitilul ferm în centrul recipientului.
Alternativ, vă puteți atașa fitilul cu ceară: scufundați cu grijă suportul fitilului în ceara topită, așezați fitilul ferm în centrul paharului și lăsați ceara să fixeze fitilul la locul său.
Adăugarea culorii
Odată ce ceara a atins 70 ° C, deschideți punga cu colorant pentru ceara și goliți-o în ceara topită. Se amestecă ușor până când toată culoarea s-a dizolvat și s-a răspândit uniform. Vă sugerăm să folosiți intre 1g si 3g de colorant la 1kg de ceara. Cerurile vegetale pot necesita o încărcare mai mare. (Dacă utilizați vopsea lichidă pentru lumânări, utilizați câteva picături pe rând pentru a obține culoarea dorită.
Adăugarea parfumului
Odată ce vopseaua este complet dizolvată, scoateți ceara de pe foc, verificați periodic temperatura până când ceara atinge 65 ° C. Odată ce ceara este la 65 ° C, deschideți sticla de parfum și turnați-o. Amestecati ușor ceara în timp ce turnați parfumul. Vă sugerăm să folosiți până la 10% ulei de parfum, de aceea 50ml de ulei de parfum vor parfuma minim 500g de ceară.
Turnarea
Acum toate ingredientele dvs. sunt amestecate, ceara dvs. este la 65 ° C; este timpul să turnați ceara. Se toarnă încet ceara în recipiente lăsând 1 cm in partea de sus. (Daca folositi un fitil cerat il puteti indrepta dupa turnare). Este important să turnați ușor pentru a evita bulele de aer. Daca va mai ramane ceara, lasati-o in vasul de inox, este posibil să aveți nevoie de aceasta mai târziu.
Decantarea
Asigurați-vă că fitilurile sunt drepte și în poziție verticală. Ceara se micșorează în mod natural în timpul răcirii, ceea ce poate provoca o gaură în jurul fitilului din centrul lumânării; nu vă panicați, aceasta este o parte inevitabilă a fabricării lumânării. Lăsați lumânările să se răcească la temperatura camerei până la un punct în care sunt încă calde, dar nu sunt întărite complet. Acest lucru ar trebui să dureze în jur de 20 – 30 de minute.
Re-turnare (opțional)
Dacă ați descoperit că ceara lumânării s-a scufundat la suprafață, nu vă faceți griji! Reîncălziți ceara rămasă la 65 ° C și turnați ușor deasupra pentru a lăsa o suprafață plană, netedă. Poate fi necesar să repetați acest proces de 2 sau 3 ori pentru a obține o suprafață plană.
Tăiați fitilul
Lăsați lumânările să se usuce peste noapte. Tăiați fitilul la aprox. 5mm iar lumânarea dvs. este acum gata să fie aprinsă!
Bravo, ati făcut prima lumânare.
Vă rugăm să rețineți, acest ghid pentru fabricarea lumânărilor este un ghid general pentru începători în fabricarea lumânărilor în recipiente. Variațiile de ceară, parfumuri și coloranți pot afecta produsul finit, ceea ce funcționează pentru unele lumânări poate să nu funcționeze pentru altele.
Cheia producerii lumânărilor parfumate este realizarea a cat mai multor teste.